wz
« Покайте се и повярвайте в Евангелие - 1. постна неделя (B) - Постно духовно упражнение за младежи на тема: “За мене живот е Христос” - св. Павел »

Прощават ти се греховете. - 2 неделя на Великия Пост

14 Březen 2009


Рим 1,10-2,3; Мк 2,1-12

   Когато Бог сътвори небето и земята, всичко направи заради човека. Искаше човекът да се възхищава от красотата, да се радва на всичко и да бъде щастлив. Когато човекът съгрешил, пак се бори за неговото щастие и му праща своето Слово. Словото, което може да лекува, което може да зарадва, което може да направи човека щастлив. Бог е направил хубав свят и чрез пророците и чрез своя Син ни споделя своето Слово. От Евангелието разбрахме, колко народ искаха да го чуят. Толкова бяха натъпкани в къщата, че разслабения, който имаше нужда от срещата с Господа, не можеше да влезе при него. Заради нас Бог сътворил небето и земята - с нас споделя своето Слово, защото иска да бъдем щастливи, радостни, благодарни и да му се възхищаваме. Само това може да ни помогне, за да създадем истинската вяра. Но вярата ни не може да съществува без да обичаме своя Господ и без да се надяваме в Него.
   По време на св. Павел също като днес имало християни, които били покръстени, виждали красотата, която за тях сътворил Бог, чули Божието Слово и въпреки всичко живеели в блудство. Сменили истината за неправда, естествено за неестествено. Това може да се получи и у нас. И ние сме в опасност, да виждаме красотата на творенията, да чуем Божието Слово и да продължаваме да правим неприличното. Искаме да станем светци, но не успяваме да се борим с най-основното зло, най-основните грехове. Къде е проблемът? Проблемът е в това, че не искаме да променим своето положение, защото на нашата постелка ни е добре. Нашите парализи ни пречат, но приехме ги, защото раздвижването и освобождаването от постелката боли. Нямаме кураж и сили да почистим раната с гной, да отхвърлим постелката. Но ако нямаме кураж или сила, защо не помолим друг да ни помогне. Често се грижим за тялото си и ако има нещо веднага отиваме при лекар, но рядко се грижим за душата си и рядко отиваме при свещеника, ако има нещо.
   Днешното Евангелие ни показва начин как можем да постъпваме, ако грехът ни парализира. Трябва да се срещнем лично с Исус Христос, за да ни очисти от греховете и премахне постелката на нашето робство. Ако не можем сами, трябва да търсим някой, който може да ни доведе при Него. Ако пречат другите хора в моята лична среща с Него, трябва да направим всичко възможно, за да се състои срещата, подобно както в Евангелието пробиха покрива, за да спуснат разслабения пред самия Исус. Ако Исус Христос премахне нашите парализи, има нужда да помогнем на тези, които имат нужда да се срещнат с Него, за да бъдат очистени, излекувани и те и да ги докосне Неговата любов. Амин.Sphere: Related Content


Leave a reply

You must be logged in to post a comment.